Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kulki z powidłami
Kulki z powidłami - składniki:
Kulki z powidłami - sposób przygotowania:
Ziemniaki pieczemy w łupinach przez ok. 1,5 godziny, obieramy, studzimy i zimne przepuszczamy przez maszynkę. Dodajemy mąkę, rozkłócone jajko, masło oraz sól i wszystko dokładnie mieszamy. Z ciasta formujemy równy wałek i kroimy go na plastry. Pośrodku każdego kawałka robimy wgłębienie, w które wkładamy odrobinę konfitury, zalepiamy ciasto i formujemy spłaszczoną kulkę. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy na gorąco, posypane cukrem pudrem.
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- sól
- 3 łyżki powideł (najlepiej śliwkowych)
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżki cukru pudru
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki