Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Żurawinowe czerwone pesto

Autor
A A A
  • Żurawinowe czerwone pesto

    Fot. Cranberry Marketing Committee

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Żurawinowe czerwone pesto - składniki:
  • Na 2 małe słoiczki:
  • 50 g suszonych pomidorów
  • sok (około 70 ml) z 1 pomarańczy
  • 50 ml wytrawnego białego wermutu
  • 30 g orzeszków piniowych
  • 1 mała papryczka chilli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 50 g suszonych
  • posiekanych żurawin amerykańskich
  • 1 łyżka świeżo startego parmezanu
Żurawinowe czerwone pesto - sposób przygotowania: Pomidory siekamy i gotujemy z sokiem z pomarańczy i wermutem, aż płyn zredukuje się do 3-4 łyżek. Orzeszki prażymy na suchej patelni. Miksujemy pomidory wraz z płynem, posiekanymi chilli i czosnkiem oraz orzeszkami i oliwą. Mieszamy z żurawinami i parmezanem. Wkładamy do wyparzonych słoiczków i zalewamy oliwą, aby przykryła pesto. Podajemy z ciepłą bagietką lub jako sos do makaronu.
Tanie pesto z rukoli i pestek dyni. Gotowe w 3 minuty