Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Dżem żurawinowo-gruszkowy
Dżem żurawinowo-gruszkowy - składniki:
Dżem żurawinowo-gruszkowy - sposób przygotowania:
Delikatnie zgniatamy kapsułki kardamonu i wydostajemy z nich ziarenka. Wanilię przecinamy wzdłuż i wyskrobujemy miąższ. Gruszki obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Mieszamy w garnku: żurawiny, wodę, skórkę z pomarańczy, cukier, ziarna kardamonu, gruszki, laskę oraz ziarna wanilii. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 3 minuty, mieszając. Wyjmujemy laskę wanilii i skórkę pomarańczową. Przekładamy dżem do wyparzonych słoików, zakręcamy i stawiamy dnem do góry na 10 minut. Dżem jest doskonałym dodatkiem do dziczyzny, pieczonej gęsi i czerwonej kapusty.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki