Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sola w sosie kokosowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sola w sosie kokosowym - składniki:
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki curry
  • 2 puszki (po 400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 marchewki pokrojone w słupki (julienne)
  • 4 filety z soli (po 15-20 dag)
  • 4 posiekane dymki (tylko szczypior)
Sola w sosie kokosowym - sposób przygotowania: Rozgrzej olej w rondlu, wrzuć cebulę i czosnek, oprósz curry. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj, mieszając. Zmniejsz ogień i podgrzewaj bez pokrywki ok. 50 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj marchewki, duś 3 minuty - powinny pozostać jędrne. Zdejmij z ognia i zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej grill w piekarniku. Ryby ułóż na natłuszczonej blasze, oprósz solą i pieprzem. Wstaw pod rozgrzany grill, piecz 7-8 minut. Przełóż na talerze, polej sosem, posyp posiekaną dymką. Podawaj z ryżem.

Informacje o Sola w sosie kokosowym

  • Menu dnia z rybą w orientalnym stylu

    Menu dnia z rybą w orientalnym stylu

    krewetki i gotuj 3-4 minuty, aż krewetki zrobią się różowe. Zdejmij garnek z ognia, dodaj pastę chili, sok z limonki, dymkę i świeżą kolendrę. Przypraw solą, przed podaniem wymieszaj. Źródło: Miesięcznik Kuchnia Sola w sosie kokosowym 1 łyżka oleju 1 cebula pokrojona w cienkie piórka 4 roztarte ząbki