Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Aromatyczny mus pomarańczowo-dyniowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Aromatyczny mus pomarańczowo-dyniowy - składniki:
  • 450 g miąższu dyni (najlepiej dyni o delikatnym smaku - np. piżmowej z Prowansji lub delicata)
  • 5 łyżek miodu (np. z kwiatów pomarańczy lub akacjowego)
  • 3-4 łyżki Grand Marnier
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 220 ml kremówki
  • 2 łyżki serka mascarpone
  • kandyzowana skórka pomarańczowa do dekoracji
Aromatyczny mus pomarańczowo-dyniowy - sposób przygotowania: Dynię gotujemy na parze, bardzo dokładnie miksujemy i odsączamy na sicie. Następnie dodajemy miód, Grand Marnier, skórkę pomarańczową i cynamon. Schładzamy w lodówce. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem mascarpone i mieszamy z musem dyniowo-pomarańczowym. Masę przekładamy do miseczek i dekorujemy kandyzowaną skórką pomarańczową.
Zwiastun jesieni: krem z dyni