Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa lombardzka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa lombardzka - składniki:
Zupa lombardzka - sposób przygotowania: Fasolę namaczamy na noc: do garnka wkładamy szałwię, 2 ząbki czosnku, wlewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy tyle wody, aby fasolę przykryła. Nie solimy. Następnego dnia zawartość garnka doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu, aż fasola będzie miękka (ok. 3 godzin). Pod koniec gotowania dodajemy sól. Z chleba robimy grzanki, nacieramy je pozostałym ząbkiem czosnku. Układamy grzankę na dnie każdego talerza, wlewamy ugotowaną fasolę i dodajemy resztę oliwy oraz świeżo zmielony pieprz.

Informacje o Zupa lombardzka

  • Z grochem, fasolą, soczewicą - solidne zupy ze strączków na chłodne dni

    Z grochem, fasolą, soczewicą - solidne zupy ze strączków na chłodne dni

    międzyczasie ugotuj makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Gorącą zupę podaj z makaronem. Dodatkowo możesz skropić oliwą i posypać parmezanem. Przepis nadesłany na konkurs "Strączki z pomysłem". Zamiast robić klasyczną fasolową na wędzonce lub kiełbasie, spróbujcie aromatycznej zupy

  • Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    skrapiamy pozostałym sokiem z limonki. Autor: Tomek Woźniak Jajecznica w tortilli - metoda na marudników Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca - takie dania z fasolą świetnie sprawdzą się na jesienne czy zimowe kolacje. Zupa lombardzka 50 dag suchej białej fasoli 3-4 liści szałwii 3 ząbki