Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Budyń a la anglaise

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Budyń a la anglaise - składniki:
  • 2 jaja
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki drobniutkiego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietanki 36%
  • masło do foremek
  • świeżo otarta gałka muszkatołowa
  • Wariant 1:
  • zamiast zwykłego mleka używamy 150 ml mleczka kokosowego (w tym wariancie nie dodajemy gałki muszkatołowej)
  • Wariant 2:
  • dodatkowo 2 łyżki ugotowanego ryżu
  • Wariant 3:
  • dodatkowo 100 g gorzkiej czekolady (w tym wariancie nie używamy gałki muszkatołowej)
  • Wariant 4:
  • zamiast białego cukru używamy brązowego
  • gałkę zastępujemy cynamonem
Budyń a la anglaise - sposób przygotowania: Przepis podstawowy: Rozgrzewamy piekarnik do 150°C. Jajka, żółtka i cukier ucieramy na gładką, białą masę. Laskę wanilii przekrawamy i wyjmujemy nasionka. Mleko oraz śmietankę wlewamy do rondelka, wkładamy nasionka wanilii i podgrzewamy, aż płyn będzie gorący, ale nie dopuszczamy do zagotowania. Wąską strużką wlewamy płyn do jaj z cukrem, cały czas mieszając, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. 6 małych zapiekanek smarujemy masłem i wlewamy do nich budyń. Każdą porcję posypujemy z wierzchu świeżo otartą gałką. Pieczemy w kąpieli wodnej przez ok. 35 min. Serwujemy na zimno lub na ciepło. Podstawowy przepis na budyń możemy modyfikować. W wariancie 1. mleko zastępujemy mleczkiem kokosowym i nie używamy gałki. W wariancie 2. do masy wsypujemy dwie łyżki ryżu. Dokładnie mieszamy. W wariancie 3. w gorącym mleku ze śmietanką rozpuszczamy gorzką czekoladę i nie używamy gałki muszkatołowej. W wariancie 4. brązowy cukier zastępuje biały, a cynamon gałkę.