Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi
Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi - składniki:
Kurczak pieczony w glinie pod malinowymi liśćmi - sposób przygotowania:
Wykopujemy dół, rozpalamy w nim ognisko, które podtrzymujemy 2 godziny - chodzi o to, by powstało dużo żaru. Na żarze kładziemy "poduszkę" z gałązek malin. Kurczaka smarujemy od środka i na zewnątrz masłem zmieszanym z solą, pieprzem, papryką i drobno posiekanymi liśćmi malin. Tuszkę obkładamy szczelnie liśćmi malin, a następnie nakładamy glinę, tak by cała była dokładnie przykryta. Przygotowanego w ten sposób kurczaka kładziemy (piersią do góry) na poduszce z gałązek malin, obficie zasypujemy liśćmi i - znowu - gałązkami malin. Dół z żarem i kurczakiem powinien być wypełniony gałązkami. Na wierzchu rozpalamy ognisko i podtrzymujemy je przez 2 godziny. Kurczaka wyjmujemy, usuwamy glinianą skorupkę. Dzielimy mięso na porcje. Podajemy z sałatką - można ją zrobić np. z liści portulaki.
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki