Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami - składniki:
Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami - sposób przygotowania: Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki. Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni z żeliwną lub stalową rączką (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajko się lekko zetnie, dodajemy posiekaną kolendrę i parmezan. Wkładamy patelnię do rozgrzanego (180°C) piekarnika na 5 minut, aby wierzch tortilli lekko się zrumienił, a ser roztopił. Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy tortillę na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.
Pasta z tuńczyka w tortilli

Informacje o Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami

  • W chorizo papryka gore

    W chorizo papryka gore

    Tortilla z chorizo, czyli hiszpański omlet z ziemniakami (Dla 4 osób) 3 ziemniaki 10 jajek oliwa 1 cebula 20 dag chorizo

  • Przysmaki, które warto przywieźć z zagranicznych wojaży

    Przysmaki, które warto przywieźć z zagranicznych wojaży

    Każdy kraj świata słynie z określonych przysmaków. W Grecji, oprócz pysznych oliwek, możemy skosztować dolmades - przekąsek z liści winogron, faszerowanych ryżem, które wyglądem przypominają nasze gołąbki. W Bułgarii warto spróbować tamtejszych alkoholi, wśród których prym wiedzie rakija. Z kolei w