Gołąbki
- Przygotuj dużą
- luźną główkę białej kapusty
- 60 dag mielonego mięsa
- 1 jajko
- 1 czerstwą kajzerkę
- 3 średnie cebule
- 1/2 szklanki mleka
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- liść laurowy
- 1 łyżeczkę mąki
- ziele angielskie
- 2-3 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Informacje o Gołąbki
-
Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym? Jest dużo więcej możliwości!
Tradycyjne gołąbki, takie jak w poniższym przepisie, to połączenie mięsa (najczęściej wieprzowo-wołowego) z kapustą włoską. W większości domów w nadzieniu można znaleźć również dodatek ryżu - to pozwala oszczędzić na koszcie obiadu, ale, nie ma co kryć, także dobrze smakuje. Zamiast ryżu, warto
-
Jak zrobić gołąbki?
Jak zrobić gołąbki, ile czasu je piec i jak przygotować sos? Najlepsze do gołąbków jest mięso wieprzowe albo wieprzowo-wołowe. Choć farsz do gołąbków można zrobić wyłącznie z mięsa, smaczniejsze będą z dodatkiem ryżu (powinien być krótkoziarnisty). Do gołąbków zamiast ryżu można też dodać kaszę
-
Gołąbki - poznaj oryginalny przepis
kucharze, którzy przyrządzając danie z jagnięciny, baraniny, a także z cielęciny. Polska nazwa potrawy funkcjonuje od XIX wieku. To prawdopodobnie kalka z języka ukraińskiego, w którym danie to nazywa się "hołubci". Łatwy przepis na gołąbki z
-
Na dwa głosy. Gołąbki w Bordeaux
. Ponadto był ewidentnie skacowany. A ja kontynuowałem objazd, czekając, aż ktoś mi poda pieczone gołąbki. Nie musiałem długo czekać - podano je ślicznie zrumienione, z nadzieniem z foie gras i borowików. Przytoczyłem gospodarzom opowieści, którymi raczył mnie staruszek poprzedniego wieczoru. Okazało się
-
Gołąbki w liściach buku i szum anielskich skrzydeł
? Lubelszczyzna wiosną jest biała - bo tak kwitnie gryka ("jak śnieg biała", jak pisał Mickiewicz). Mamy Festiwal Gryczaki w Janowie Lubelskim. Gryczak to placek wypiekany na spodzie lub bez spodu, w piecu chlebowym lub piekarniku, słony lub słodki. Mamy tu pierogi z kaszą gryczaną, gołąbki z kaszą
-
9 razy mięso mielone
zwijanie gołąbków, polecamy przepis na całą kapustę faszerowaną po włosku . Natomiast osoby które lubią eksperymenty, zachęcamy do wypróbowania gołąbków zawijanych w liście kiszonej kapusty (zobacz przepis na gołąbki z kaszą gryczaną ). Gołąbki z mięsem 1 duża główka kapusty włoskiej (około 1.2 kg
-
Menu dnia od Tatr po Kresy
dopraw solą i pieprzem. Autor: Zuzanna Wiciejowska LUBIANA Waza 270 Jastra 0112 LUBIANA Waza 270 Victoria 3394 Waza 100039 Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Masz ochotę na gołąbki, ale obawiasz się, że ich przygotowanie
-
Kasza jęczmienna na 7 sposobów
jabłek i delikatnie posyp cynamonem. Udekoruj bitą śmietaną. Autor: Zbigniew Kurleto BODUM BD-11151-01 Evolt EK619 OPTIMUM RK-0261 Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Gołąbki można nadziewać nie tylko farszem mięsnym
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki