Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Aromatyczna sałatka, inspiracja z Karaibów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Aromatyczna sałatka, inspiracja z Karaibów - składniki:
  • 40 dag dużej białej fasoli (np. Piękny Jaś)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • Sos:
  • 1 mała czerwona papryczka chilli (może być z zalewy)
  • ok. 1/3 szklanki oleju arachidowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 1 płaska łyżeczka brązowego cukru
  • sól
Aromatyczna sałatka, inspiracja z Karaibów - sposób przygotowania: Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości, uważając, żeby zbytnio jej nie rozgotować. Robimy sos. Z papryczki usuwamy pestki i drobno ją siekamy. Do małej miseczki wlewamy olej, dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z limonki, chilli, cukier. Doprawiamy solą i mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy nieco sosu, następnie wkładamy fasolę i polewamy ją resztą sosu. Podgrzewamy w piekarniku 15-20 minut w średniej temperaturze. Przed podaniem obficie posypujemy drobno posiekaną natką.

Informacje o Aromatyczna sałatka, inspiracja z Karaibów

  • Dla głodomorów - najlepsze przepisy na dania z fasolą (od śniadania do kolacji)

    Aromatyczna sałatka, inspiracja z Karaibów - składniki: 40 dag dużej białej fasoli (np. Piękny Jaś) 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 1 mała czerwona papryczka chilli (może być z zalewy) ok. 1/3 szklanki oleju arachidowego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki soku z limonki 1 płaska łyżeczka brązowego cukru

  • Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    Dania z fasolą: fasolka po bretońsku i inne przysmaki

    zielonego groszku i fety Chili, sok z limonki i olej arachidowy nadają tej sałatce wyjątkowego aromatu. Aromatyczna sałatka, inspiracja z Karaibów 40 dag dużej białej fasoli (np. Piękny Jaś) 1/2 pęczka natki pietruszki Sos: 1 mała czerwona papryczka chilli (może być z zalewy) ok. 1/3 szklanki