Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kotleciki cielęce z borowikami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kotleciki cielęce z borowikami - składniki:
Kotleciki cielęce z borowikami - sposób przygotowania: Robimy purée z brokuła. Odcinamy różyczki i blanszujemy je w osolonej wodzie 3 minuty; hartujemy w wodzie z lodem dla zachowania koloru. Miksujemy na gładkie purée, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać serek topiony, który podkreśli smak brokułów. Orzechy prażymy w 160°C przez 4 minuty. Zawijamy w ściereczkę i pocieramy, aby pozbyć się łupin. Obrane orzechy mielemy na puder. Przygotowujemy sos z suszonych pomidorów. Posiekane pomidory i pora przesmażamy krótko na oliwie. Podlewamy winem i odparowujemy całość. Dodajemy śmietankę i odparowujemy do połowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię, miksujemy, solimy, pieprzymy. Każdego borowika oczyszczamy pędzelkiem i kroimy na 4 części. Podsmażamy na oliwie na złoto, podlewamy winem, odparowujemy całość. Zdejmujemy z ognia (ważne!) i zagęszczamy sos 200 g pokrojonego na kawałki zimnego masła, mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Kotleciki oprószamy solą i pieprzem, nacieramy olejem i smażymy na oleju, 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec dodajemy masło (50 g), a gdy się rozpuści, polewamy nim mięso. Zdejmujemy z patelni. Nakładamy na talerze podgrzane: purée z brokuła i sos z suszonych pomidorów. Obok układamy kotleciki i borowiki. Dekorujemy rukolą i pudrem z orzechów laskowych.