Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kotleciki cielęce z borowikami
Kotleciki cielęce z borowikami - składniki:
Kotleciki cielęce z borowikami - sposób przygotowania:
Robimy purée z brokuła. Odcinamy różyczki i blanszujemy je w osolonej wodzie 3 minuty; hartujemy w wodzie z lodem dla zachowania koloru. Miksujemy na gładkie purée, doprawiamy solą i pieprzem. Możemy dodać serek topiony, który podkreśli smak brokułów. Orzechy prażymy w 160°C przez 4 minuty. Zawijamy w ściereczkę i pocieramy, aby pozbyć się łupin. Obrane orzechy mielemy na puder. Przygotowujemy sos z suszonych pomidorów. Posiekane pomidory i pora przesmażamy krótko na oliwie. Podlewamy winem i odparowujemy całość. Dodajemy śmietankę i odparowujemy do połowy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekaną bazylię, miksujemy, solimy, pieprzymy. Każdego borowika oczyszczamy pędzelkiem i kroimy na 4 części. Podsmażamy na oliwie na złoto, podlewamy winem, odparowujemy całość. Zdejmujemy z ognia (ważne!) i zagęszczamy sos 200 g pokrojonego na kawałki zimnego masła, mieszając, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczypiorkiem. Kotleciki oprószamy solą i pieprzem, nacieramy olejem i smażymy na oleju, 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec dodajemy masło (50 g), a gdy się rozpuści, polewamy nim mięso. Zdejmujemy z patelni. Nakładamy na talerze podgrzane: purée z brokuła i sos z suszonych pomidorów. Obok układamy kotleciki i borowiki. Dekorujemy rukolą i pudrem z orzechów laskowych.
- 4 kotleciki z górki cielęcej z kością (po 150 g każdy)
- 120 ml oleju
- 250 g masła
- 200 g borowików
- 50 ml oliwy
- 75 ml wytrawnego białego wina
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 brokuł
- garść orzechów laskowych (wyłuskanych)
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- ew. 1 łyżka serka topionego
- Sos z suszonych pomidorów:
- 100 g suszonych pomidorów bez zalewy
- 1/2 białej części (20 g) średniego pora
- 50 ml oliwy
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 250 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1/2 pęczka bazylii
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki