Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Peperonata

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Peperonata - składniki:
Peperonata - sposób przygotowania: W szerokim i głębokim rondlu rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy obrane i pokrojone w cienkie półplastry cebule, smażymy, ok. 15 min, cały czas mieszając.?Czosnek miażdżymy, papryki płuczemy, osuszamy, usuwamy środki i kroimy w kawałki. Czosnek i paprykę wrzucamy do rondla z cebulą, smażymy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pomidory,  sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w ósemki. Siekamy anchois i także dodajemy do rondla. Całość doprawiamy cukrem i solą, i dusimy ok. 35 min, aż potrawa zgęstnieje, a papryka będzie zupełnie miękka. Podajemy na zimno z bagietką.

Informacje o Peperonata

  • Papryka

    ... m i e s z a ł a m. WOLNE GOTOWANIE. Peperonata to potrawa przygotowana ze słodkiej papryki, pomidorów, cebuli i czosnku. Jest podawana na zimno lub na ciepło jako dodatek do ryby, mięsa. Można ją przechowywać kilka dni w lodówce. Pasteryzować w słoiku. Może być gęsta

  • Ratatouille - codzienne danie z Nicei

    Na garnek letnich warzyw duszonych w pomidorach z czosnkiem i ziołami mówimy zazwyczaj "ratatuja", a nie peperonata, pisto czy briam. Uznałam więc, że najlepiej będzie prowansalski przepis potraktować jako wzorcowy, a pozostałe niech będą zachętą do własnych