Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zapiekanka z jarzynami i jogurtem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zapiekanka z jarzynami i jogurtem - składniki:
Zapiekanka z jarzynami i jogurtem - sposób przygotowania: Bakłażany kroimy w plastry, posypujemy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, żeby straciły goryczkę. Do formy wlewamy 2 łyżki oliwy, kładziemy warstwę bakłażanów, paski czerwonej papryki. Polewamy pozostałą oliwą. Zapiekamy przez 20 minut, po czym kładziemy na wierzchu grube plastry pomidorów, a na nie - szpinak wymieszany z posiekaną dymką, połową posiekanej bazylii i natki oraz posiekanym czosnkiem. Polewamy jajkami zmieszanymi z jogurtem i tartą bułką, doprawionymi solą i pieprzem. Zapiekamy, aż jajka się zetną. Przed podaniem posypujemy resztą ziół. Podajemy z ćwiartkami pomidorów, serami, pieczywem.

Informacje o Zapiekanka z jarzynami i jogurtem

  • Lżejsza wersja zapiekanki

    Lżejsza wersja zapiekanki

    Aromatyczna i kolorowa zapiekanka z dodatkiem jogurtu i jajek. Jogurt dobrze sprawdza się zamiast śmietany, dzięki temu oszczędzamy na kaloryczności dania. Zapiekanka z jarzynami i jogurtem 2 bakłażany sól 4 łyżki oliwy 2 czerwone papryki 4 pomidory 4 ząbki czosnku 30 dag świeżego szpinaku 2 dymki