Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaczane pierożki z jabłkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaczane pierożki z jabłkami - składniki:
Ziemniaczane pierożki z jabłkami - sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki w mundurkach (najlepiej poprzedniego dnia). Gdy ostygną, obierz je z łupinek i przeciśnij przez praskę, przepuść przez maszynkę do mięsa lub zetrzyj na tarce o małych oczkach. Potem zagnieć z mąką, solą, gałką muszkatołową i jajkami, ulep wałek i pokrój go na plasterki. Każdy plasterek szybko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką, posmaruj stopionym masłem. Obłóż jabłkami, posyp cukrem, pokrop śmietaną, posyp rodzynkami i cynamonem. Placuszki składaj na połowę lub zwijaj w ruloniki, układaj na natłuszczonej blasze i smaruj resztą stopionego masła. Piecz 45 minut w temp. 180°C. Na krótko przed końcem pieczenia posmaruj ciastka jajkami roztrzepanymi z mlekiem.Uwaga: pierożki możesz także usmażyć w głębokim tłuszczu jak pączki. Znakomicie smakują także z pikantnymi farszami, na przykład z kiszonej kapusty i grzybów.

Informacje o Ziemniaczane pierożki z jabłkami

  • Ziemniaki na obiad - nie tylko gotowane

    Ziemniaki na obiad - nie tylko gotowane

    , możesz wypróbować na przykład ten z kiszonej kapusty i grzybów. Ziemniaczane pierożki z jabłkami Ciasto: 1 kg mączystych ziemniaków 15 dag mąki 1 łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej 1-2 jajka Nadzienie: 75 dag-1 kg jabłek (obranych i pokrojonych w cienkie plasterki) 5 dag stopionego