Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Chłodnik z buraków z imbirem i wasabi

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Chłodnik z buraków z imbirem i wasabi - składniki:
  • 1 kg niezbyt dużych buraków
  • 3 gałązki trawy cytrynowej (tylko biała część drobno posiekana)
  • obrany i cienko pokrojony kawałek korzenia świeżego imbiru (ok. 3 cm)
  • 1 mała
  • obrana i posiekana cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z 1 limonki
  • 3 czubate łyżeczki pasty wasabi
  • sól
Chłodnik z buraków z imbirem i wasabi - sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w wodzie do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki. Imbir, trawę cytrynową i cebulę podduszamy na oliwie, dodajemy grubo pokrojone buraki. Zalewamy wodą, tak aby je pokryła, solimy, doprowadzamy do wrzenia i natychmiast zestawiamy z ognia. Gdy trochę przestygną, miksujemy. Dodajemy sok z limonki, wasabi, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Wstawiamy chłodnik do lodówki. Przed podaniem dekorujemy łyżką jogurtu zmieszaną z odrobiną wasabi. Taki chłodnik można też przyrządzić na bulionie z kury.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem