Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście

Autor
A A A
  • Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście

    Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście - składniki:
Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście - sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. Formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. Wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. Podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. Posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. Układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy w temp. 180oC ok. 45 min.