Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście
Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście - składniki:
Warzywa zapiekanwe w ziemniaczanym cieście - sposób przygotowania:
Ziemniaki gotujemy i robimy purée, dodając wszystkie jego składniki. Formę smarujemy masłem, wysypujemy 1 łyżką tartej bułki. Wylepiamy dno i brzegi formy ciastem, tworząc rant. Cukinie kroimy w plastry, marchewkę obieramy i kroimy. Podsmażamy warzywa przez 2 min na 2 łyżkach oliwy, solimy i pieprzymy. Posypujemy purée pozostałą tartą bułką, układamy na nim podsmażone warzywa i boczek, przesypując każdą warstwę serem. Układamy pokrojone w piórka szalotki, posypujemy resztą sera i polewamy pozostałą oliwą. Pieczemy w temp. 180oC ok. 45 min.
- 1.2 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 g tartego parmezanu
- 40 g masła
- sól
- gałka muszkatołowa
- Nadzienie:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 150 g wędzonego boczku w plasterkach
- 100 g tartego ementalera
- 2 szalotki albo nieduże cebule czerwone
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- Do przygotowania formy:
- 20 g masła
- 2 łyżki tartej bułki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki