Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Matiesy w sosie śmietankowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Matiesy w sosie śmietankowym - składniki:
Matiesy w sosie śmietankowym - sposób przygotowania: Namocz filety (12 godzin). Od czasu do czasu zmieniaj wodę. Cebule pokrój w cienkie krążki, obrane jabłka na kawałki, korniszony w cienkie plasterki. Wymieszaj obie śmietany z chrzanem, sokiem cytrynowym i ziarenkami pieprzu. Przypraw do smaku cukrem. Osącz śledzie, pokrój je na kawałki. W kamiennym garnku ułóż warstwę cebuli, jabłek i ogórków, potem połowę śledzi i listek laurowy. Polej połową sosu śmietankowego i ułóż kolejne warstwy z pozostałych składników. Wstaw na 2-3 dni do lodówki. Podawaj z małymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach, udekoruj koperkiem.