Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Stek z marlina z warzywami winegret

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Stek z marlina z warzywami winegret - składniki:
Stek z marlina z warzywami winegret - sposób przygotowania: Przygotuj marynatę: wszystkie składniki połącz i wymieszaj. Steki z marlina polej marynatą i odstaw na kilkadziesiąt minut. Przygotuj warzywa: plastry bakłażana posól, zostaw na 30 minut, następnie opłucz, osusz w ściereczce i upiecz na grillu. Plastry cukinii zwilż oliwą, posól, przypraw tymiankiem i także upiecz na grillu. Rozgrzej 100 ml oliwy, wrzuć pokrojone w kostkę: cukinię, paprykę oraz cebulę i smaż 30 sekund. Ostudź, dodaj rodzynki, pokrojonego pomidora, kapary, tymianek oraz ocet balsamiczny, przypraw solą i pieprzem. Przygotuj sos: ocet gotuj z szafranem i syropem klonowym, aż odparuje 3/4 płynu. Sos powinien mieć konsystencję płynnego miodu. Steki z marlina osącz (marynatę zachowaj) i grilluj na średnio rozgrzanym grillu po kilka minut z każdej strony, co jakiś czas smarując marynatą. Rybę ułóż na warzywach, oprósz kolorowym pieprzem i skrop sosem. Uwaga: marlin ma białe, niezwykle smaczne i delikatne mięso, które nie powinno być pieczone za długo, gdyż robi się twarde i suche.