Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kaczka z jabłkami w miodzie i winie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kaczka z jabłkami w miodzie i winie - składniki:
Kaczka z jabłkami w miodzie i winie - sposób przygotowania: Jabłka kroimy na ćwiartki (razem ze skórką), solimy, pieprzymy, mieszamy z trzema łyżkami majeranku. Kaczkę nacieramy z zewnątrz solą, a w środku - solą, pieprzem oraz pozostałym majerankiem. Nadziewamy kaczkę jabłkami i zaszywamy lub spinamy wykałaczkami. Umieszczamy ją w brytfannie i na około 20 minut wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C (aż się zrumieni), po czym zmniejszamy temperaturę do 150°C i pieczemy jeszcze 1,5 godz. Przyrządzamy miodowe jabłka: owoce obieramy, kroimy w ćwiartki i smażymy na łyżce masła. Gdy będą prawie miękkie, dodajemy cynamon, wino i miód. Smażymy jeszcze 5 min. Podajemy gorące razem z kaczką.