Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kogel mogel

Autor
A A A
  • Kogel mogel

    Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

    Czas przygotowania: do 30 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Kogel mogel - składniki:
  • 2 zółtka
  • 4 łyżki cukru
Kogel mogel - sposób przygotowania: Żółtka utrzeć z cukrem i gotowe! Można dodać łyżkę kakao albo owoce.

Informacje o Kogel mogel

  • Kremówki

    . Odstawić na ok. 10 min. masa budyniowa II 30 żółtek, 30 dag cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag mąki, 1 litr mleka Z żółtek i cukru ubić kogel-mogel. Dodać mąkę. Wymieszać. Mleko zagotować i mieszając, wlać masę jajeczną

  • Rozgrzej się

    Rozgrzej się

    . 30 ml) 1 filiżanka kawy espresso 1 żółtko 2 łyżeczki cukru Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po

  • Drinki z rumem - przepisy na drinki z białym i ciemnym rumem

    Drinki z rumem - przepisy na drinki z białym i ciemnym rumem

    . Eggnog Składniki: dwa jajka 10 dag cukru 600 ml mleka kilka kropli esencji waniliowej 100 ml bourbona lub rumu 100 ml 36 proc. śmietanki 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej Żółtka z cukrem utrzyj na kogel-mogel (białka zachowaj). Podgrzej mleko prawie do wrzenia, powoli wlej do kogla-mogla, nie

  • Trifle

    kartonach, od paskudnych do całkiem dobrych. Te najlepsze u nas jeszcze nie występują. Opcją zamienną niech będzie serek kremowy doprawiony skórką cytrynową lub limonkową i miodem albo cukrem waniliowym, albo serek mascarpone z koglem-moglem lub z bitą śmietaną. Likier wmieszany w krem może być ciekawym

  • Magia świąt zaczyna się w kuchni - odkryj tradycyjne potrawy w nowym świetle

    Magia świąt zaczyna się w kuchni - odkryj tradycyjne potrawy w nowym świetle

    niemal tak samo łatwe w przyrządzeniu, a na pewno mile zaskoczy pistacjowym smakiem wszystkich gości. Inna propozycja to przygotowanie popularnego makaronu z makiem ale… w wersji zapiekanej pod koglem moglem. Lekko wyczuwalna nuta rumowa uczyni z niego danie smaczne, ale także wykwintne. Nowa

  • Pączki z kremem kawowym - idealne na tłusty czwartek [PRZEPIS]

    Pączki z kremem kawowym - idealne na tłusty czwartek [PRZEPIS]

    misce ucieramy żółtka z cukrem na kogel-mogel, dokładnie mieszamy z mąką pszenną i kukurydzianą. Cienkim strumieniem wlewamy ciepłe mleko do utartych żółtek, cały czas ubijając. Przelewamy masę z powrotem do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, stale mieszając. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy

  • Menu dnia ze złocistą rybą

    Menu dnia ze złocistą rybą

    zdejmij z ognia. Odcedź i przelej z powrotem do rondelka. Żółtka utrzyj z 1/2 szklanki cukru na puszystą masę. Do mleka stopniowo dodawaj kogel-mogel, cały czas mieszając. Następnie wstaw rondelek na kuchenkę i podgrzewaj na małym ogniu, aż krem zgęstnieje. Ważne - nie doprowadzaj masy do wrzenia. Jeśli

  • Jak zrobić pączki?

    Jak zrobić pączki?

    ogniu stop masło, zdejmij z ognia, wystudź. Potem mikserem utrzyj żółtka oraz całe jajo z cukrem i szczyptą soli. Niech cię nie korci, by dosypywać cukru do tego kogla-mogla! Powoduje on szybsze przypalanie się ciasta w czasie smażenia. Przesyp skórkę pomarańczową na sitko i przelej ją wrzącą wodą