Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa dziadówka

Autor
A A A
  • Zupa dziadówka

    [Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG]

    Czas przygotowania: do 60 minut

    Poziom trudności: łatwe

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zupa dziadówka - składniki:
Zupa dziadówka - sposób przygotowania: W garnku zagotuj litr wody, posól ją. Obierz i umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do wrzącej wody. Dodaj listek laurowy i ziele angielskie, gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy powoli, nie przerywając mieszania, wlej maślankę wymieszaną z mąką żytnią. Zmniejsz ogień i powolutku gotuj. Pokrój boczekw kostkę lub w paseczki, podsmaż na wolnym ogniu razem z posiekaną cebulą. Gdy boczek będzie miękki, dodaj do zupy (zrumienioną cebulkę i wytopiony tłuszcz także) i gotuj jeszcze chwilę. Przypraw do smaku solą i pieprzem.