Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Chłodnik z zielonych pomidorów
Chłodnik z zielonych pomidorów - składniki:
Chłodnik z zielonych pomidorów - sposób przygotowania:
Obrywamy zewnętrzne liście karczocha, odcinamy spód i jedną trzecią górnej części. Łyżeczką wyjmujemy "włoski". Kroimy karczocha w kostkę. Pomidory przekrawamy, odciskamy, aby pozbyć się pestek. Miąższ kroimy w kostkę. W rondlu na oliwie przez 10 minut, mieszając, podsmażamy drobno posiekane: cebulę, dymkę, paprykę oraz karczocha. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pomidory, przykrywamy rondel i gotujemy na małym ogniu przez godzinę. Od czasu do czasu mieszamy. Miksujemy na gładkie purée, przecieramy przez sito i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie mieszamy ze schłodzoną śmietanką i zimną wodą. Doprawiamy do smaku. Rozlewamy chłodnik do miseczek, dekorujemy ćwiartkami żółtych pomidorków, oregano lub majerankiem, skrapiamy oliwą i podajemy.
Orzeźwiająca, piękna zupa zwana chłodnikiem
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki