Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Masala, czyli pasta curry

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Masala, czyli pasta curry - składniki:
  • 5 papryczek chilli z pestkami
  • 4 łodygi trawy cytrynowej
  • kawałek (około 4 cm) świeżego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Masala, czyli pasta curry - sposób przygotowania: Wszystkie składniki na masalę ucieramy w pojemniku blendera na grudkowatą pastę - miksujemy tak długo, aż nie będzie w niej już włókien i dużych kawałków. Gotową masalę wyskrobujemy z blendera i przekładamy do czystego i suchego słoika. Słoik szczelnie zamykamy i przechowujemy w lodówce - pasta pozostanie świeża nawet przez 3-4 miesiące. Rady: - Pamiętajcie, że masala to filar smaku, ale zawsze możecie dodać do curry inne przyprawy - np. do batatów śmiało dosypcie mielonego (a jeszcze lepiej -?rozgniecionego w moździerzu) kardamonu i cynamonu, do bakłażanów dodajcie gwiazdkę anyżu i laskę cynamonu, a do świeżego groszku 2-3 liście limonki kaffir. - Jeśli nie macie miejsca w lodówce, możecie masalę przełożyć do malutkich słoiczków i wszystkie zapasteryzować. - Najważniejszymi składnikami w masali są papryczki chilli dobrej jakości oraz prawdziwa trawa cytrynowa. Jeżeli nie możecie kupić świeżej trawy, sięgnijcie po mrożoną - łatwo ją znaleźć w sklepach z żywnością orientalną.
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!