Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Serek mascarpone, pomarańcze malinowe, kruszonka
Serek mascarpone, pomarańcze malinowe, kruszonka - składniki:
Serek mascarpone, pomarańcze malinowe, kruszonka - sposób przygotowania:
Mus z serka mascarpone: Połącz wszystkie składniki oprócz likieru i żelatyny. Wymieszaj je za pomocą robota kuchennego. Powoli dodaj likier. Umieść żelatynę w 250 ml zimnej wody. Kiedy zmięknie rozpuść ją w suchym rondlu i dodaj do pozostałych składników. Kiedy mieszanka będzie jednolita, odcedź ją do pojemnika i wstaw do lodówki, aby zgęstniała (potrzeba co najmniej 2 godzin). Galaretka: Doprowadź sok do wrzenia i dodaj agar-agar, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej minutę, a następnie przecedź płyn na kawałek folii spożywczej rozłożonej na płaskim blacie. Stwórz jak najcieńszą warstwę i poczekaj, aż zastygnie (to potrwa tylko kilka minut). Wytnij kwadrat na tyle duży, by przykrył masę serkową, i ostrożnie go na nią przełóż. Pozostałą galaretkę miksuj ręcznym blenderem w małym naczyniu, aż stanie się lśniąca i jednolita. Plaster miodu: Umieść miód, cukier, glukozę i wodę w rondlu na dużym ogniu. Bardzo delikatnie skarmelizuj i dodaj sodę, cały czas mieszając, a następnie wylej masę na papier do pieczenia. Poczekaj, aż zastygnie, i podziel na kawałki. Kruszonka: Umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i miksuj, aż powstanie kruszonka. Uformuj bryłę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyjmij kruszonkę z lodówki i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ją między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Piecz przez 7-10 minut, aż nabierze złotej barwy. Kiedy będzie jeszcze ciepła, wykrawaj prostokąty tej samej grubości, co mus z serka mascarpone. Zachowaj resztki - ułożysz na nich lody. Mleczne lody: Wymieszaj wszystkie składniki w maszynie do lodów. Sposób podania: Na środku talerza umieść porcję kruszonki, a na niej porcję musu z galaretką. Skrop talerz galaretką z pomarańczy i rozrzuć kilka cząstek świeżego owocu. Uformuj kopczyk z pozostałej kruszonki i umieść na nim kulkę lodów. Udekoruj kawałkami plastra miodu i podaj. Potrawy i przepisy zostały opracowane przez Marcusa Wareinga, uznanego na świecie i wielokrotnie nagradzanego brytyjskiego szefa kuchni wyróżnionego gwiazdkami Michelin, konsultanta filmu Ugotowany. Dania te są dostępne w jego restauracjach w Londynie - Tredwell's w Covent Garden, posiadającej dwie gwiazdki Michelin restauracji Marcus w Knightsbridge oraz Gilbert Scott Bar & Restaurant w St Pancras.
- Mus z serka mascarpone:
- 185 g serka mascarpone
- 80 g kremowego serka Philadelphia
- 75 g śmietany creme frache
- 50 g drobno mielonego cukru
- 1 laska wanilii
- 1 pomarańcza (skórka i sok)
- 1 cytryna (skórka i sok)
- 60 ml likieru Cointreau
- 1.5 listka brązowej żelatyny
- Galaretka z pomarańczy malinowych:
- 250 g soku z pomarańczy malinowych
- 5 g agar-agar
- Kruszonka:
- 130 g mąki
- 40 g zmielonych migdałów
- 85 g cukru Demerara
- szczypta soli
- 85 g zimnego niesolonego masła
- Plaster miodu:
- 25 g miodu
- 64 g glukozy
- 160 g cukru
- 30 g wody
- 8 g sody oczyszczonej
- Mleczne lody:
- 333 g mleka pełnotłustego
- 333 g śmietany 48%
- 24 g cukru inwertowanego
- 24 g miodu kwiatowego
- 1/2 puszki mleka skondensowanego o pojemności 375 g
- 1/2 pomarańczy malinowej podzielonej na cząstki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki