Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Serek mascarpone, pomarańcze malinowe, kruszonka

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Serek mascarpone, pomarańcze malinowe, kruszonka - składniki:
Serek mascarpone, pomarańcze malinowe, kruszonka - sposób przygotowania: Mus z serka mascarpone: Połącz wszystkie składniki oprócz likieru i żelatyny. Wymieszaj je za pomocą robota kuchennego. Powoli dodaj likier. Umieść żelatynę w 250 ml zimnej wody. Kiedy zmięknie rozpuść ją w suchym rondlu i dodaj do pozostałych składników. Kiedy mieszanka będzie jednolita, odcedź ją do pojemnika i wstaw do lodówki, aby zgęstniała (potrzeba co najmniej 2 godzin). Galaretka: Doprowadź sok do wrzenia i dodaj agar-agar, szybko mieszając. Gotuj na małym ogniu przez co najmniej minutę, a następnie przecedź płyn na kawałek folii spożywczej rozłożonej na płaskim blacie. Stwórz jak najcieńszą warstwę i poczekaj, aż zastygnie (to potrwa tylko kilka minut). Wytnij kwadrat na tyle duży, by przykrył masę serkową, i ostrożnie go na nią przełóż. Pozostałą galaretkę miksuj ręcznym blenderem w małym naczyniu, aż stanie się lśniąca i jednolita. Plaster miodu: Umieść miód, cukier, glukozę i wodę w rondlu na dużym ogniu. Bardzo delikatnie skarmelizuj i dodaj sodę, cały czas mieszając, a następnie wylej masę na papier do pieczenia. Poczekaj, aż zastygnie, i podziel na kawałki. Kruszonka: Umieść wszystkie składniki w misie robota kuchennego i miksuj, aż powstanie kruszonka. Uformuj bryłę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyjmij kruszonkę z lodówki i odstaw na 10 minut. Rozwałkuj ją między dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość 0,5 cm. Piecz przez 7-10 minut, aż nabierze złotej barwy. Kiedy będzie jeszcze ciepła, wykrawaj prostokąty tej samej grubości, co mus z serka mascarpone. Zachowaj resztki - ułożysz na nich lody. Mleczne lody: Wymieszaj wszystkie składniki w maszynie do lodów. Sposób podania: Na środku talerza umieść porcję kruszonki, a na niej porcję musu z galaretką. Skrop talerz galaretką z pomarańczy i rozrzuć kilka cząstek świeżego owocu. Uformuj kopczyk z pozostałej kruszonki i umieść na nim kulkę lodów. Udekoruj kawałkami plastra miodu i podaj. Potrawy i przepisy zostały opracowane przez Marcusa Wareinga, uznanego na świecie i wielokrotnie nagradzanego brytyjskiego szefa kuchni wyróżnionego gwiazdkami Michelin, konsultanta filmu Ugotowany. Dania te są dostępne w jego restauracjach w Londynie - Tredwell's w Covent Garden, posiadającej dwie gwiazdki Michelin restauracji Marcus w Knightsbridge oraz Gilbert Scott Bar & Restaurant w St Pancras.