Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Krakersy dyniowe z bazylią i wędzoną solą

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Krakersy dyniowe z bazylią i wędzoną solą - składniki:
  • garść świeżych liści bazylii
  • szczypta skórki z cytryny
  • 1 szklanka mąki orkiszowej (typ 700)
  • 3-4 łyżki ugotowanej dyni hokkaido lub dyni bezłupinowej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta czarnego pieprzu
  • po 1/4 łyżeczki kuminu i grubej wędzonej soli (część ucieramy bezpośrednio do ciasta)
Krakersy dyniowe z bazylią i wędzoną solą - sposób przygotowania: Liście bazylii drobno szatkujemy. Ścieramy skórkę z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy ugotowaną i rozgniecioną dynię, masło, pieprz, kumin, szczyptę soli, skórkę cytrynową i poszatkowaną bazylię. Mieszamy, wyrabiamy ciasto i schładzamy przez 10 minut w lodówce. Na papierze do pieczenia rozwałkowujemy dość cienko ciasto. Wycinamy z niego krakersy o dowolnym kształcie, usuwamy nadmiar ciasta i wyrabiamy do ponownego wycięcia. Na koniec posypujemy krakersy po wierzchu grubą solą wędzoną i wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut.
Zwiastun jesieni: krem z dyni