Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaki nadziewane jagnięciną

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaki nadziewane jagnięciną - składniki:
Ziemniaki nadziewane jagnięciną - sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie obsmażamy na oliwie golenie jagnięce na brązowy kolor, wyjmujemy z garnka. Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy 5 minut, dodajemy posiekany czosnek i smażymy kolejne 5 minut. Drobno siekamy marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka - gotujemy jeszcze 5 minut, mieszając. Łączymy z koncentratem, chwilę podsmażamy, wkładamy zrumienione mięso, wlewamy bulion i wino. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek. Gotujemy około 3 godzin, co jakiś czas odwracając golenie. Wyjmujemy kości - mięso powinno łatwo od nich odchodzić. Rozrywamy jagnięcinę widelcem. Pozostały w garnku sos zagotowujemy, redukujemy, aż się zagęści (jakieś 8 minut). Łączymy z kawałkami mięsa i doprawiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Każdy ziemniak nakłuwamy wykałaczką, nacieramy oliwą i dokładnie owijamy w folię aluminiową. Pieczemy 75-90 minut (w zależności od odmiany ziemniaka) - do miękkości. Odwijamy z folii, odkrawamy jeden dłuższy bok każdego ziemniaka, ostrożnie wyskrobujemy ze środka mączysty miąższ. Napełniamy mięsnym sosem, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika na 5-8 minut. Oprószamy solą i podajemy.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach