Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zakwas pszenno-żytni

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Zakwas pszenno-żytni - składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 750 lub 850)
  • 400 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
  • woda o temperaturze pokojowej (najlepiej mineralna lub przegotowana)
Zakwas pszenno-żytni - sposób przygotowania: Dokładnie mieszamy oba rodzaje mąki. Łączymy 100 g mieszanki mącznej ze 100 ml wody, przykrywamy gazą, ściskamy gumką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 24 godziny. Usuwamy połowę startera (np. wykorzystujemy na bieżąco). Do tego, co zostało, dodajemy 100 g mieszanki mącznej i 100 ml wody. Odstawiamy na następne 24 godziny. Postępujemy jak wyżej jeszcze przez 5 dni. Ostatniego dnia po dokarmieniu odstawiamy zakwas na 12 godzin. Taki 7-dniowy zakwas powinien być gotowy do użycia, choć można dokarmiać go dłużej - będzie bardziej żywotny i nada chlebowi bardziej wyrazisty smak. Uwagi: - Dokarmianie zakwasu: dodajemy do niego po 2-3 łyżki mąki i tyle samo wody. - Karmiony przez kilka dni, mocno rozwinięty zakwas, będzie rósł po 12-14 godzinach od dosypania mąki i dolania wody. Potem z kolei opadnie. - Dobrze karmiony zakwas powinien zwiększyć swoją objętość i mieć wyraźne bąbelki. Będzie miał lekko winny i kwaskowy zapach. - Jeśli zakwas podczas karmienia zbyt mocno się rozrośnie, przed kolejnym śmiało można usunąć więcej niż połowę startera. - Ważne, by karmić zakwas regularnie, najlepiej o tej samej porze, np. wieczorem przed snem - wówczas nie zapomnimy dodać nowej porcji mąki i wody. - Jesienią i zimą, czyli wtedy, gdy temperatura (nawet w domu) jest niska, zakwas wystarczy dokarmiać raz na 24 godziny. W gorące dni - gdy zakwas zacznie niepokojąco szybko zwiększać swoją objętość - być może trzeba go będzie dokarmiać częściej. - Porcje startera, które trzeba odjąć z powstającego zakwasu, można zużyć, dodając je nawet do pieczenia szybkiego drożdżowego chleba. Trzeba tylko pamiętać, by odjąć z przepisu odpowiednią ilość mąki i wody (jeśli dodajemy do ciasta 1/2 miarki startera, z przepisu odejmujemy po 1/4 miarki wody i mąki). - Część zakwasu zużywamy od razu do pieczenia (według wybranego przepisu), resztę należy przechowywać w lodówce do następnego pieczenia chleba. Bez dokarmiania może wytrzymać nawet tydzień, choć warto karmić go częściej, zwłaszcza na początku.