Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Torcik a'la Sacher

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Torcik a'la Sacher - składniki:
Torcik a'la Sacher - sposób przygotowania: Masę makową mieszamy z kaszą manną. Żółtka dokładnie ucieramy na puszystą masę (5-7 minut). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy makowej najpierw przelewamy żółtka, mieszamy, a potem dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy. Przekładamy do tortownicy o śr. 21 cm i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C. Na dnie piekarnika ustawiamy rondel z wodą i pieczemy 40 minut. Dobrze studzimy i kroimy na dwa blaty. Każdy smarujemy konfiturą morelową, układamy jeden na drugim. Ciasto możemy upiec 1-2 dni wcześniej (w tym czasie stężeje). Robimy kuwerturę: do rondelka wlewamy kremówkę, dodajemy masło i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy, mieszając, aż polewa będzie lśniąca. Zdejmujemy z ognia, wlewamy likier morelowy i mieszamy. Polewamy torcik. Schładzamy.