Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym - składniki:
Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym - sposób przygotowania: Robimy sos kolendrowy. Miksujemy wszystkie składniki (poza oliwą) na ziarnistą masę. Mieszamy z oliwą i odstawiamy na godzinę. Gotujemy ziemniaki. W garnku z szerokim dnem zagotowujemy wodę z 400 g soli (jeśli na dnie nie zostaną nierozpuszczone drobinki soli, dodajemy jeszcze trochę). Wrzucamy ziemniaki, przykrywamy garnek i znów doprowadzamy wodę do wrzenia. Odkrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Spora część wody powinna wyparować. Cedzimy i zostawiamy na durszlaku do obeschnięcia - na skórce skrystalizuje się sól, pokrywając ziemniaki słonym szronem. Podajemy na zimno z sosem kolendrowym.
Pyszne ziemniaczki w skorupkach