Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym
Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym - składniki:
Ziemniaki w soli z sosem kolendrowym - sposób przygotowania:
Robimy sos kolendrowy. Miksujemy wszystkie składniki (poza oliwą) na ziarnistą masę. Mieszamy z oliwą i odstawiamy na godzinę. Gotujemy ziemniaki. W garnku z szerokim dnem zagotowujemy wodę z 400 g soli (jeśli na dnie nie zostaną nierozpuszczone drobinki soli, dodajemy jeszcze trochę). Wrzucamy ziemniaki, przykrywamy garnek i znów doprowadzamy wodę do wrzenia. Odkrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 20-30 minut. Spora część wody powinna wyparować. Cedzimy i zostawiamy na durszlaku do obeschnięcia - na skórce skrystalizuje się sól, pokrywając ziemniaki słonym szronem. Podajemy na zimno z sosem kolendrowym.
- Sos kolendrowy:
- 50 g liści kolendry
- garść liści natki pietruszki
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 czerwona papryczka chilli
- 1 mała cebula posiekana
- sól i pieprz
- 180 ml oliwy extra vergine
- Ziemniaki:
- 1.8 l wody
- 400-450 g soli
- 1.8 kg drobnych żółtych twardych ziemniaków (np. lord lub denar)
Pyszne ziemniaczki w skorupkach
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki