Składniki (15porcji)
-
Mąka pszenna - 45 dagProszek do pieczenia - 1 opakowanieOrzechy laskowe - 10 dag, mieloneBazylia - 10 listkówCukinia - 50 dagJajka - 5Cukier puder - 25 dagSól - szczyptaCukier waniliowy - 1/2 opakowaniaCynamon - łyżeczkaMasło klarowane - 250 ml (lub olej)Konfitura morelowa - 5 dag
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Rozgrzewamy piekarnik do 160 st. C. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Orzechy mieszamy z posiekaną bazylią i cukinią startą na tarce. Jajka ucieramy przez 10 minut z cukrem pudrem, solą, cukrem waniliowym i cynamonem. Gdy powstanie puszysta masa, dodajemy na zmianę porcje mąki i mieszaniny orzechowo-cukiniowej. Powoli, stale ucierając, wlewamy tłuszcz. Ciasto rozsmarowujemy w keksówce wyłożonej pergaminem, pieczemy 20 min na środkowym poziomie piekarnika. Studzimy. Dżem podgrzewamy, przecieramy przez sitko, smarujemy nim wierzch ciasta. Placek przecinamy na pół, układamy jedną połówkę na drugiej i wkładamy do lodówki. Kroimy i podajemy.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory