Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pasta z soczewicy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pasta z soczewicy - składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • cebula
  • łyżka oliwy
  • 1-2 łyżeczki curry
  • sól
  • łyżeczka soku z cytryny
Pasta z soczewicy - sposób przygotowania: Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy. Smażymy ją na oliwie, a następnie przyprawiamy solą i curry. Dodajemy soczewicę i zalewamy 2 szklankami wrzątku. Gotujemy około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Soczewica wchłania dużo wody, jeśli trzeba uzupełniamy płyn. Gdy ziarna będą miękkie i zaczną się rozpadać, mieszamy - powstanie gęsta masa. Po wystudzeniu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i doprawiamy do smaku. Rada: Pastę można zmiksować na gładkie purée lub rozgnieść widelcem, tak aby pozostały wyczuwalne ziarenka. To zależy od naszych upodobań.
Pasta śniadaniowa z marchewek. Sześciopak wyrabiamy w kuchni!

Informacje o Pasta z soczewicy

  • Co dziś na śniadanie? Pyszne i niebanalne kanapki! [PRZEPISY]

    Co dziś na śniadanie? Pyszne i niebanalne kanapki! [PRZEPISY]

    . Wymieszaj i nałóż na kanapki, udekoruj ulubionymi świeżymi ziołami i podawaj. Kto zachwyca? Soczewica! W tym sezonie pasty królują na kanapkach! Są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie – przygotowane dzień wcześniej, rano wymagają tylko rozsmarowania na kanapce. Propozycja pasty z soczewicy to

  • 24 kwietnia 2018 - Europejski Dzień Śniadania

    24 kwietnia 2018 - Europejski Dzień Śniadania

    kanapkach! Są doskonałym pomysłem na szybkie śniadanie – przygotowane dzień wcześniej, rano wymagają tylko rozsmarowania na kanapce. Propozycja pasty z soczewicy to alternatywa dla wszystkich tych, którym znudziły się te rybne i jajeczne. Raz przygotowana na stałe zagości w śniadaniowym menu. Kanapki

  • Sycąca soczewica - mnóstwo możliwości!

    Sycąca soczewica - mnóstwo możliwości!

    uznania, miksując ziarenka z ząbkami czosnku, suszonymi pomidorami czy pikantną papryczką (może być suszona). Pasta z soczewicy szklanka czerwonej soczewicy cebula łyżka oliwy 1-2 łyżeczki curry sól łyżeczka soku z cytryny Soczewicę płuczemy na sicie pod bieżącą wodą. Cebulę drobno siekamy