Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffinki pomarańczowe
Muffinki pomarańczowe - składniki:
Muffinki pomarańczowe - sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir i sól przesiewamy i odstawiamy. Oba rodzaje cukru mieszamy, po czym dodajemy masło i skórkę pomarańczową. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, jasną masę. Dodajemy jajka, a następnie białka, gdy jajka dobrze połączą się z masą. Stopniowo dodajemy suche składniki
na przemian z maślanką, likierem i sokiem pomarańczowym. Masę przelewamy do papilotek do 2/3 wysokości. Następnie pieczemy przez 18-20 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy babeczki na kilka minut w foremce, następnie przekładamy je na kratkę do wystudzenia.
- 230 g mąki tortowej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 110 g białego cukru
- 130 g brązowego cukru
- 80 g masła
- 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
- 2 jajka
- 2 białka
- 140 ml maślanki
- 150 ml likieru pomarańczowego
- 4 łyżki soku pomarańczowego
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki