Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Muffinki pomarańczowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Muffinki pomarańczowe - składniki:
Muffinki pomarańczowe - sposób przygotowania: Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami. Przygotowujemy ciasto. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, imbir i sól przesiewamy i odstawiamy. Oba rodzaje cukru mieszamy, po czym dodajemy masło i skórkę pomarańczową. Całość miksujemy, aż uzyskamy jednolitą, jasną masę. Dodajemy jajka, a następnie białka, gdy jajka dobrze połączą się z masą. Stopniowo dodajemy suche składniki na przemian z maślanką, likierem i sokiem pomarańczowym. Masę przelewamy do papilotek do 2/3 wysokości. Następnie pieczemy przez 18-20 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiamy babeczki na kilka minut w foremce, następnie przekładamy je na kratkę do wystudzenia.
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki