Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pączki arabskie
Pączki arabskie - składniki:
Pączki arabskie - sposób przygotowania:
Przygotowujemy syrop: Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pozostałe składniki syropu i gotujemy ok. 50 minut, często mieszając, odstawiamy do ostygnięcia.
Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i jogurtem, wyrabiamy gęste, plastyczne ciasto. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Wkładamy je partiami do płaskiego rondla z mocno rozgrzanym olejem i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy usmażyły się także w środku. Kolejno osączamy je z tłuszczu, zanurzamy w przygotowanym syropie i przekładamy na półmisek. Jeśli zostanie trochę syropu, możemy podać go w dzbanku.
- Ciasto:
- 500 g mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1.5 szklanki jogurtu naturalnego
- olej do głębokiego smażenia
- Syrop:
- 500 g
- cukru
- szklanka wody
- 1/2 łyżeczki esencji rumowej
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki