Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pączki arabskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pączki arabskie - składniki:
Pączki arabskie - sposób przygotowania: Przygotowujemy syrop: Do garnka wlewamy szklankę wody, dodajemy pozostałe składniki syropu i gotujemy ok. 50 minut, często mieszając, odstawiamy do ostygnięcia. Przesiewamy mąkę, mieszamy z proszkiem do pieczenia, solą i jogurtem, wyrabiamy gęste, plastyczne ciasto. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Wkładamy je partiami do płaskiego rondla z mocno rozgrzanym olejem i smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy usmażyły się także w środku. Kolejno osączamy je z tłuszczu, zanurzamy w przygotowanym syropie i przekładamy na półmisek. Jeśli zostanie trochę syropu, możemy podać go w dzbanku.
Pączki, pączuszki, pączunie - okazuj im czułość nie tylko w Tłusty Czwartek!