Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort pomarańczowy

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tort pomarańczowy - składniki:
Tort pomarańczowy - sposób przygotowania: Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo mielone migdały, skórkę pomarańczową, tartą bułkę, a na koniec wlewamy sok pomarańczowy. Z białek ubijamy sztywną pianę, delikatnie łączymy ją z masą migdałową. Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Pieczemy godzinę w 180°C. Robimy lukier. Do cukru wlewamy łyżkę gorącej wody i 3 łyżki soku pomarańczowego. Ucieramy, aż powstanie gładka biała masa. Polewamy wystudzony tort i zanim lukier wyschnie, dekorujemy go kandyzowanymi plasterkami pomarańczy i smażoną skórką pomarańczową lub plastrami świeżych pomarańczy bez skórki, zanurzonymi na chwilę w lukrze.