Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Śliwkowa konfitura perfumowana wanilią

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Śliwkowa konfitura perfumowana wanilią - składniki:
  • 600 g wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)
  • około 60 g cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 laski wanilii
Śliwkowa konfitura perfumowana wanilią - sposób przygotowania: Wypestkowane śliwki umieść w garnku. Wsyp cukier, wlej wodę i sok z cytryny. Wymieszaj i odstaw na 1/2 godziny, aby śliwki puściły sok. Tak przygotowane gotuj na wolnym ogniu około 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Laskę wanilii przetnij na pół, wyjmij nasionka i dodaj je wraz z połówkami waniliowej laski, do gotujących się śliwek. Po godzinie ściągnij z ognia i ostudź. Kolejnego dnia gotuj jeszcze około 1 do 1,5 godziny, do momentu, aż konfitura będzie szklista i będzie miała odpowiednią konsystencję. W razie konieczności dodaj więcej cukru. Wyjmij laseczki wanilii, a gorącą konfiturę umieść w wyparzonych słoiczkach, odwróć je do góry dnem i po całkowitym ostygnięciu umieść w chłodnym miejscu. Na dłuższe przechowywanie polecam pasteryzację, przez około 15 minut. Można nie przerywać gotowania śliwek i konfitury przygotować w ciągu jednego dnia. Pyszna! Najbardziej mi smakuje z domową bułeczką, domową chałką lub po prostu wyjadana palcem ze słoika czy miseczki. Często dodaję również do niej kandyzowaną skórkę pomarańczową lub orzechy. Tak przygotowaną wykorzystuję do pieczenia domowych pierników.