Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pascha czekoladowa
Pascha czekoladowa - składniki:
Pascha czekoladowa - sposób przygotowania:
Czekoladę ścieramy na tarce. Orzechy siekamy. Rodzynki namaczamy w brandy. Ser i żółtka mielemy. Kostkę miękkiego masła ucieramy z 2 szklankami cukru pudru. Dodajemy po łyżce ser z żółtkami. Dwie łyżki masy serowej odkładamy, do pozostałej wsypujemy czekoladę, orzechy oraz osączone rodzynki (brandy zachowujemy do polewy). Masę serową nakładamy do wyłożonej gazą wysokiej formy z dziurką (można wykorzystać kubełek po lodach, w dnie wyciąć otwór). Przykrywamy talerzykiem, obciążamy. Wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pozostałe masło rozpuszczamy. Mieszamy z odłożoną masą serową, resztą cukru pudru, kakao i brandy. Paschę wyjmujemy na talerz, ozdabiamy polewą.
- 150 g gorzkiej czekolady
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- 1 kg tłustego mielonego sera
- kieliszek brandy
- 8 żółtek ugotowanych na twardo
- 1 i 1/2 kostki masła
- 2 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki