Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Quiche szpinakowy z łososiem
Quiche szpinakowy z łososiem - składniki:
Quiche szpinakowy z łososiem - sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto: Suche składniki dokładnie wymieszaj. Dodaj masło i posiekaj je w mące do uzyskania konsystencji przypominającej nieco kruszonkę. Dodaj żółtka oraz wodę i szybko zagnieć. Uformuj w dysk, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na około godzinę. Po tym czasie wyjmij z lodówki. Rozwałkuj (najlepiej na macie silikonowej, albo pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, aby nie używać mąki) i przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy. Włóż do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.
Przygotuj nadzienie: Łososia i szpinak umyj i osusz. Łososia posmaruj olejem lub oliwą, oprósz sola i pieprzem i podsmaż na patelni teflonowej lub zgrilluj. Uważaj, aby zbytnio go nie przesuszyć. Szpinak nieco poszatkuj. Na patelni roztop masło. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie szpinak. Kiedy się poddusi dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem. Ostudź.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki. Ułóż na nim szpinak oraz podzielonego na kawałki łososia (uważaj na ości). Jajka zmiksuj z kremowym serkiem oraz parmezanem. Dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany sos wylej na szpinak i łososia. Piecz około 35-40 minut, aż ciasto będzie złociste, a masa ścięta.
Rada: Quiche możesz jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno.
- Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła (plus jeszcze trochę do wysmarowania formy)
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- po 1 łyżeczce soli i cukru pudru
- Na farsz:
- 500 g świeżego szpinaku
- 150 g surowego łososia bez skóry
- 250 g kremowego serka (może być także ricotta albo śmietana kremówka)
- 50 g parmezanu
- 3 jajka
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- masło i olej lub oliwa do smażenia
Tarta szpinakowa na kruchym spodzie - dobry nastrój na długo
Informacje o Quiche szpinakowy z łososiem
-
Menu dnia z tartą z łososiem
z łososiem, na wierzchu posyp startym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 25-35 minut, aż nadzienie w tarcie się zetnie, a wierzch przyrumieni. Zobacz też przepis na Quiche szpinakowy z łososiem Ambition Ceramiczna forma d... GUARDINI Forma ceramiczna d
-
Po te produkty trzeba zwykle jechać do Madrytu lub Lizbony. W tym tygodniu kupicie je w dyskontach
(zobacz przepis na quiche szpinakowy z łososiem ). Lubicie słodkie śniadania? W takim razie na pewno przypadnie wam do gustu syrop klonowy, który można nabyć w tym tygodniu w promocji Lidla. O nim również wspominaliśmy już w pierwszym odcinku cyklu. Powtórzymy jednak te informacje dla osób, które nie
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki