Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Pierożki z serem kozim i szpinakiem
Pierożki z serem kozim i szpinakiem - składniki:
Pierożki z serem kozim i szpinakiem - sposób przygotowania:
Płuczemy szpinak, odcinamy twarde łodyżki, liście rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, lekko podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak. Doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem i dusimy, aż odparuje cały sok. Rozmrożone ciasto filo składamy po dwa, trzy arkusze jeden na drugim, każdy smarując stopionym masłem. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło.
Rada: Ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim - wtedy używamy pojedynczej warstwy. Możemy też użyć, jeśli uda się dostać, pojedynczych arkuszy pszennego (nie ryżowego!) papieru na sajgonki.
- 1.5 kg świeżego szpinaku
- 2 łyżki masła + trochę do smarowania ciasta
- 3-4 ząbki czosnku
- mielona gałka muszkatołowa
- sól
- czarny pieprz z młynka
- opakowanie ciasta filo
- 300 g koziego camemberta
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki