Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Pierożki z serem kozim i szpinakiem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Pierożki z serem kozim i szpinakiem - składniki:
Pierożki z serem kozim i szpinakiem - sposób przygotowania: Płuczemy szpinak, odcinamy twarde łodyżki, liście rwiemy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, lekko podsmażamy na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak. Doprawiamy gałką, solą oraz pieprzem i dusimy, aż odparuje cały sok. Rozmrożone ciasto filo składamy po dwa, trzy arkusze jeden na drugim, każdy smarując stopionym masłem. Z tak przygotowanego ciasta wycinamy kwadraty o boku 10 cm. Układamy na nich plastry koziego camemberta, a na nich szpinak. Składamy w trójkąty, sklejając brzegi, smarujemy stopionym masłem i pieczemy na złoty kolor w temperaturze 180°C przez 25 minut. Podajemy na ciepło. Rada: Ciasto filo możemy zastąpić ciastem francuskim - wtedy używamy pojedynczej warstwy. Możemy też użyć, jeśli uda się dostać, pojedynczych arkuszy pszennego (nie ryżowego!) papieru na sajgonki.