Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tarta cebulowa

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Tarta cebulowa - składniki:
Tarta cebulowa - sposób przygotowania: Przygotowujemy ciasto. Mieszamy mąkę z solą. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i zagniatamy, aż powstanie kruszonka. Drożdże mieszamy z wodą, wlewamy do kruszonki i szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy je i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie wylepiamy formę na tartę ciastem, które nakłuwamy widelcem. Przygotowujemy farsz. Bekon kroimy w kostkę i podsmażamy, a gdy się zrumieni, przekładamy go do miski. Na wytopionym tłuszczu szklimy pokrojoną w plasterki cebulę, przekładamy ją do miski z boczkiem. Śmietankę mieszamy z mlekiem, jajkami, solą i pieprzem. Na cieście kładziemy cebulę z bekonem, a następnie zalewamy masą jajeczną. Wkładamy do nagrzanego do temperatury 220°C piekarnika i pieczemy 35 minut. Rada: Tę tartę można również przyrządzić bez dodatku boczku. Będzie wówczas idealną propozycją na drugie danie dla wegetarian.
Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa

Informacje o Tarta cebulowa

  • Menu dnia z zupą rybną

    Menu dnia z zupą rybną

    ? źródło: Okazje.info W menu na dziś znalazła się także prawdziwa gratka dla wielbicieli cebuli - tarta cebulowa z boczkiem. To również smaczny sposób na wykorzystanie nadmiaru cebuli. Tarta cebulowa Ciasto: 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 80 g zimnego masła 10 g drożdży 100 ml wody Farsz

  • Ciasto francuskie na słodko i na słono - proste przepisy

    Ciasto francuskie na słodko i na słono - proste przepisy

    ? Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? źródło: Okazje.info Składniki: 2 łyżki masła 1 kg małych cebulek możesz dodać także czerwone cebule 100 ml białego wina rozmaryn sól pieprz ciasto francuskie Sposób przygotowania: Odwrócona, najprostsza na świecie tarta cebulowa  

  • Gdzie zjeść w Sopocie? 10 najlepszych restauracji zdaniem klientów [RANKING]

    Gdzie zjeść w Sopocie? 10 najlepszych restauracji zdaniem klientów [RANKING]

    kategorii jest zaledwie po kilka pozycji. Są tu i dania z lokalnych produktów, na przykład turbot bałtycki, jak również klasyki w nowoczesnym wydaniu (np. karkówka z tartą cebulową, marchwią, orzechami, sosem i nasturcją). W menu znajdą się również pozycje dla osób nie jedzących mięsa czy glutenu. W