Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Jogurtowy mus czekoladowy z pistacjami i pomarańczową skórką

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Jogurtowy mus czekoladowy z pistacjami i pomarańczową skórką - składniki:
Jogurtowy mus czekoladowy z pistacjami i pomarańczową skórką - sposób przygotowania: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić Białka ubić na sztywno pod koniec dodając 1 łyżkę stevi lub cukru. Piana ma być błyszcząca. Do rozpuszczonej czekolady dodać jogurt i dobrze wymieszać. Ubite białka w trzech turach dodawać do masy czekoladowej delikatnie ją napowietrzając. Masę przelać do pucharków i umieścić na co najmniej 10 minut w lodówce. Przed podaniem posypać posiekanymi pistacjami i skórką z pomarańczy. Możliwości: - deser przed podaniem można posypać brązowym cukrem i szybko skarmelizować za pomocą palnika - do musu można dodać podprażone orzechy i dowolne przyprawy np. chili, - gorzką czekoladę możemy zastąpić czekoladą białą dobrej jakości - wtedy należy uważać przy jej roztapianiu aby się nie zważyła oraz pominąć cukier lub stevię przy ubijaniu piany.