Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Bulion rybny z karpia
Bulion rybny z karpia - składniki:
Bulion rybny z karpia - sposób przygotowania:
Z głowy usuwamy oczy i skrzela (pozostawione dadzą gorzki posmak), płetwę grzbietową
i kręgosłup rozdrabniamy na małe kawałki dla wydobycia lepszego smaku. Obieramy i dokładnie płuczemy jarzyny. Marchewkę i pietruszkę przecinamy wzdłuż ponieważ szybciej będą miękkie. Wszystko układamy w garnku i zalewamy dwoma litrami zimnej wody. Bulion gotujemy na małym ogniu przez około godzinę doprawiając go do smaku, po czym wywar przecedzamy. Bezpośrednio na talerz kładziemy wcześniej ugotowane łazanki ,dajemy drobno pokrojoną marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i nalewamy bulion z karpia.
Łazanki: Mąkę wsypujemy do misy robiąc dołek do którego dodajemy jajka i sól. Ciasto wyrabiamy ręcznie podsypując mąką (ciasto nie może kleić się do rąk). Ciasto dobrze wyrobione (elastyczne) dzielimy na 2 części i każdą wałkujemy na grubość nam odpowiadającą (ja zazwyczaj rozwałkowuje na grubość 2mm) cały czas podsypujemy mąką.
Rozwałkowane ciasto wykładamy na bawełniane ściereczki do wyschnięcia, przewracając co jakiś czas by nie wyschło za bardzo i nie popękało. Wysuszone ciasto kroimy na kwadraty.
Informacje o Bulion rybny z karpia
-
Tego szukaliście w ugotuj.to - najpopularniejsze przepisy 2014 roku
świąteczny bulion rybny z karpia . Więcej przepisów na zupę rybną Kreolska zupa rybna 2-3 łyżki oliwy sól 400 g dorady pokrojonej w dzwonka cebula posiekana czerwona papryka pokrojona w paski 2 łodygi selera naciowego pokrojone w cienkie słupki 2 pomidory pokrojone w dużą kostkę lub 1/2 puszki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki