Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Minibabeczki marcepanowo-pomarańczowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (1 głos)

Minibabeczki marcepanowo-pomarańczowe - składniki:
Minibabeczki marcepanowo-pomarańczowe - sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i odstawić. Masło z cukrem utrzeć w misie miksera na jasną i puszystą masę. Wbijać całe jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodać sok i skórkę otartą z pomarańczy, zmiksować. Dodać starty na tarce marcepan i zmiksować. Na sam koniec dodać przesiane suche składniki, wymieszać delikatnie do połączenia. Formę do 6 minibabeczek wysmarować masłem, oprószyć mąką, nadmiar strzepać. Ciasto przełożyć do foremek, wypełnić do 3/4 ich wysokości. Piec w piekarniku rozgrzanym do 160 C przez 30-35 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, przestudzić chwilę w foremkach, następnie przenieść na kratkę. Udekorować migdałowym lukrem i posypać płatkami migdałów. Przepis pochodzi z książki: Moje wypieki i desery na każdą okazję, Wydawnictwo Egmont Polska Sp. z o.o.