Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Gęsta, gorąca czekolada z likierem

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Gęsta, gorąca czekolada z likierem - składniki:
Gęsta, gorąca czekolada z likierem - sposób przygotowania: Mleko podgrzać w rondelku. Kiedy będzie ciepłe, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Kakao rozpuścić w gorącej wodzie, dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Do mleka dodać wodę wymieszaną z kakao i mąką. Cały czas mieszać. Do szklanki przelać trochę czekolady i wymieszać ze śmietaną. Po czym wlać śmietanę do czekolady. Wszystko wymieszać trzepaczką, zagotować. Lekko spienić czekoladę za pomocą trzepaczki. Posłodzić według uznania. Na koniec dodać likier, ponownie zamieszać. Przelać do kubeczków. Zamiast likieru można użyć chilli. Czekoladę można udekorować bitą śmietaną, kakao lub startą czekoladą.