Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą - składniki:
Muffinki piernikowe z miodem i pomarańczą - sposób przygotowania:
Pomarańczę sparzamy we wrzątku, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. W jednej misce mieszamy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do piernika. W drugiej roztrzepujemy jajko, dodajemy cukier, jogurt, olej, miód oraz skórkę i sok z pomarańczy. Zawartość obu misek mieszamy ze sobą. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami, do każdej nakładamy dużą łyżkę ciasta. Pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 200oC i studzimy. Cukier puder ucieramy z łyżką soku pomarańczowego i powstałym lukrem polewamy muffinki. Dekorujemy np. cukrowymi perełkami.
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- starta skórka z 1 pomarańczy
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- Lukier:
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z pomarańczy
Piegowate muffinki - ulubiony przepis Pippi Pończoszanki
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki