Potrawa jednogarnkowa
- 1 kg młodej cukini zielonej
- ok. 800 g papryki czerwonej o grubych ściankach
- 500 g parówek lub innej kiełbasy
- ćwierć szklanki oleju
- półtorej szklanki przecieru pomidorowego
- sól
- cukier
- pieprz czarny mielony do smaku
- ulubione zioła do smaku (u mnie majeranek i oregano)
- ewentualnie 1 średnia cebula
Informacje o Potrawa jednogarnkowa
-
Dania jednogarnkowe - nie tylko z mięsem
Jeśli masz ochotę, do takiego gulaszu możesz dodać również nieco czerwonego wina. Będzie doskonały z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Gulasz węgierski 1 i 1/2 kg udźca wołowego 5 cebul 1/2 kg ziemniaków 1 puszka pomidorów pelati 3 czerwone papryki 3 łyżki słodkiej papryki w proszku 3 zą
-
Co to jest lardo, pancetta lub kindziuk? Przewodnik praktyczny po zagranicznych wędlinach
. Kiełbasa chorizo ma bardzo intensywny smak, dlatego często wykorzystywana jest w kuchni jako dodatek wzmacniający aromat dania. Doskonale komponuje się z daniami mięsnymi, np. chili con carne, potrawą jednogarnkową - cocido madrileno, paellą z kurczakiem, ale również z owocami morza, np. krewetkami i
-
Garnki do Twojej kuchni - jak wybrać odpowiednie naczynia?
popularnymi są z kolei garnki aluminiowe, które bardzo dobrze przewodzą ciepło. Można w nich przygotowywać wszystkie rodzaje dań, ale nie są przeznaczone do zapiekania w piekarniku. Trwałymi i trudno zniszczalnymi są garnki żeliwne, które idealnie nadają się do przygotowywania potraw jednogarnkowych i
-
Za nami Dzień polskiej żywności. Pomysł ma chłodną jesień: rozgrzewająca zupa
bardzo gęstego, pełnego dodatków różnego rodzaju, podawanego jako potrawa jednogarnkowa. Natomiast dla Polaków zupa jest podstawą posiłku; bez niej wiele osób nie wyobraża sobie zestawu obiadowego. Polskie zupy, zwłaszcza kremy, są bardzo delikatne. Nic więc dziwnego, że podbijają gusta zagranicznych
-
Gulasze w wydaniu międzynarodowym - idealne na chłodne dni
Węgierski Pörkölt Gulasz to turystyczna wizytówka Węgier - narodowe danie, które od bardzo dawna gości na stołach w kuchniach na całym świecie. Swoją popularność bez wątpienia zawdzięcza nie tylko wyśmienitym kawałkom mięsa, otulonych paprykowym sosem, ale i tym, że jest to potrawa
-
Lidl kontra Biedronka. W dyskontach kupicie śródziemnomorskie przysmaki w dobrych cenach. Przeglądamy promocje
znajdziecie je w obydwu dyskontach. Źródło: www.lidl.pl Pierwsza z kiełbas swój charakterystyczny wygląd, smak i zapach zawdzięcza dodatkowi słodkiej czerwonej papryki i/lub papryki wędzonej. Idealnie nadaje się i do potraw jednogarnkowych, i do kanapki czy jajecznicy (jeśli macie taką fantazję). Fuet
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki