Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Stir fry z wołowiny w sosie ostrygowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Stir fry z wołowiny w sosie ostrygowym - składniki:
Stir fry z wołowiny w sosie ostrygowym - sposób przygotowania: Wołowinę kroimy na jak najcieńsze plastry (u mnie wyszły 3cmx4cmx2mm) i marynujemy ok. 30 min. w misce z sosem sojowym. Seler naciowy kroimy w 5 mm plastry. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Z czerwonej papryki usuwamy nasiona i kroimy w 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy. W woku rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury 2 łyżki oleju arachidowego. Smażymy wołowinę w dwóch partiach po 2 minuty, aby tylko mięso zmieniło kolor z zewnątrz, następnie zdejmujemy z patelni do miski. Rozgrzewamy pozostałe 2 łyżki oleju, na których podsmażamy przez 30 sekund czosnek. Dodajemy cebulę i smażymy przez 4 minuty. Dodajemy seler naciowy, mini kukurydze, groszek cukrowy, czerwoną paprykę, oraz przyprawę 5 smaków i smażymy przez ok. 5 minut, często mieszając, do czasu aż warzywa delikatnie zmiękną. Dodajemy wołowinę i sos ostrygowy, i mieszamy, podgrzewając przez 2 minuty. Najlepiej podawać z ryżem jaśminowym. Smacznego!