Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Forszmak
Forszmak - składniki:
Forszmak - sposób przygotowania:
Mięso pokrój na paseczki, przełóż do miski, posyp pieprzem, solą i obtocz w mące. Boczek i szynkę pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno, ogórki w paski, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Ziemniaki wrzuć do garnka i podgotuj w osolonej wodzie, ale tak, by były lekko twarde. Na oleju podsmaż cebulę. Gdy stanie się szklista, wrzuć czosnek, dodaj troszkę soli, by zatrzymać proces karmelizacji, wrzuć boczek, szynkę i podsmaż aż będą rumiane. Dodaj mięso i obsmaż. Na koniec dodaj ogórki, chwilkę obsmaż i dopraw pieprzem i solą. Do tego dodaj koncentrat i bulion, wrzuć ziemniaki i gotuj, aż sos będzie zredukowany i dość gęsty. Na koniec wlej śmietanę, a potem podaj danie posypane natką pietruszki i startym na drobnych oczkach serem.
- ok. 300 g polędwicy wieprzowej
- 200 g szynki wędzonej
- ok. 200 g boczku wędzonego
- 2-3 ogórki kiszone
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 6-9 ziemniaków
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- bulion (ok. 500 ml)
- 100 g sera żółtego wędzonego
- natka pietruszki
- ok. pół szklanki śmietany
- olej
- sól mąka
- pieprz wedle uznania
Informacje o Forszmak
-
Gdzie na wakacje, jeśli lubisz dobrze zjeść? Letni kulinarny przewodnik po Polsce
ciastem drożdżowym. Wartą spróbowania potrawą jest również forszmak lubelski. To rodzaj dania jednogarnkowego, gulaszu, który przygotowuje się z mięsa i papryki. Jesteś miłośnikiem piwa? Lubelszczyzna słynie również z plantacji chmielu. W tym regionie organizowany jest najstarszy festiwal piwny w
-
Striptiz z kucharzem
pojawiały się nowe, zagraniczne, coś z kuchni węgierskiej według przepisów z "Przekroju". Goście obsługiwali się sami. Na gorąco musiało być danie wygodne do jedzenia na stojąco. Nastał czas stroganowa, leczo i forszmaku. Lata 80. to prywatki składkowe. Menu - wielka
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki