Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Piękny Jaś i Adzuki w sosie pomidorowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Piękny Jaś i Adzuki w sosie pomidorowym - składniki:
Piękny Jaś i Adzuki w sosie pomidorowym - sposób przygotowania: Wypłukaną fasolkę wrzucamy do gara, zalewamy wodą i odstawiamy na noc (10-12h). Następnego dnia odlewamy wodę, w której moczyła się fasola i zalewamy świeżą. Dodajemy 3 listki laurowe, czarnuszkę i majeranek. Gotujemy na wolnym ogniu. Sól dodajemy pod 10 min gotowania. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną w paski cebulę i zeszklić. Dodać kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Boczek pokrojony w paseczki podsmażyć oddzielnie i dodać do garnka. Sparzone pomidory obrać ze skórki i drobno pokrojone wkroić do fasoli. Gdy fasola będzie miękka, dodać podsmażoną cebulę, kiełbasę i czosnek. Do garnka dodać przecier pomidorowy, doprawić solą, pieprzem oraz papryką Cayenne. Danie można udekorować natką pietruszki.