Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Stir-fry z kaszą jaglaną i dodatkami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Stir-fry z kaszą jaglaną i dodatkami - składniki:
Stir-fry z kaszą jaglaną i dodatkami - sposób przygotowania: Surową kaszę jaglaną płuczemy w letniej wodzie, aż woda będzie klarowna, a następnie gotujemy 1 szklankę kaszy w dwóch szklankach płynu - może być woda, ja daję 3/4 wody i 1/4 mleka po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gdy pozostanie jeszcze trochę płynu zdejmujemy z ognia i wstawiamy do piekarnika (wyłączonego) albo zawijamy w dużą ścierkę, aby kasza jak mówi moja babcia "uparowała się". Piersi z kurczaka płuczemy, oczyszczamy z błonek i kostek, kroimy w drobną kostkę lub paski, marynujemy w soku z cytryny, oliwie, przyprawach i odrobienie miodu. Po ok 30 minutach lekko smażymy, aż się zarumieni. Dodajemy kaszę oraz przyprawy - po łyżeczce każdej. Dodajemy też pokrojony lub pokruszony ser. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy posiekany szczypiorek, mieszamy. Mieszamy ze sobą sałatę, oberwane listki bazylii, listki brukselki posolone i popieprzone, pokrojone w kostkę awokado skropione cytryną, całość polewamy winegretem. Żółtą od kurkumy kaszę podaję z sałatą oraz surówką z pomidora- dojrzały pomidor obieram ze skórki, kroję w kostkę, mieszam z łyżką oleju lnianego. Danie jest lekkie, bardzo proste w przygotowaniu i do tego bardzo zdrowe.